Les 10 millors novel·les del 2017

A L’Acció Paral·lela odiem les llistes. Aquí podríem acabar l’entrada. Però la gent vol llistes. Doncs bé, aquí en teniu una: la llista de les 10 millors novel·les del 2017. És a dir, la llista de les 10 novel·les que, si les llegiu, considerareu que són del millor que heu llegit en molt de temps. No són obres acabades de sortir (cal?), algunes tampoc deuen ser fàcils de trobar (això ja caldria més), però totes valen l’esforç de buscar-les i de llegir-les. I totes tenen un punt en comú: són massa poc llegides, massa poc conegudes, massa poc editades.

L’ordre és el que hem estimat adient nosaltres:

  1. El món de Joan Ferrer, de C. A. Jordana
  2. Les dues funcions del circ, d’Avel·lí Artís-Gener
  3. K. L. Reich, de Joaquim Amat-Piniella
  4. El purgatori, de J. F. Mira
  5. Summa kaòtica / Resta kaòtica, de Ventura Ametller
  6. La veu melodiosa, de Montserrat Roig
  7. Illa Flaubert, de Miquel Àngel Riera
  8. Ronda naval sota la boira, de Pere Calders
  9.  Paraules d’Opòton el vell, d’Avel·lí Artís-Gener
  10. L’Hotel París, de Vicent Andrés Estellés

Algú, ja ens ho temem, al·legarà que l’última no és una novel·la, sinó un llibre de poemes. Doncs resulta que és totes dues coses, així ho veiem nosaltres. Tampoc és cap error que Tísner hi tingui dues obres (també les hi té Ventura Ametller), i continuaria sense ser un error que n’hi tingués tres.

Vistes les coses, vist com va el món, serà complicat que el 2017 surti cap novel·la que pugui competir amb aquestes. Cadascú pot perdre el temps com vulgui. Ara, penseu que els Reis s’acosten: encara sou a temps de firar-vos.

3 thoughts on “Les 10 millors novel·les del 2017

  1. Thanks for this list! Time permitting, I will try to explore these authors. You have a very interesting blog, and I am really happy that we share literary tastes: I also like experimental, bizarre, extraordinary, challenging, obscure literature. Since I’ve just recently learned to read Catalan, blogs like yours are a real treasure for me because there is very little information on contemporary Catalan authors on the web. What do you think of Miquel de Palol? I was completely blown away by El Troiacord. Also, it’s a pity that Resta kaòtica is out of print. I managed to obtain a used copy of Summa kaòtica, but no luck with the the other book. Keep up the good work, and I’ll be following your posts.

    M'agrada

  2. Thanks for your comment and for being intererested in this blog and in catalan literature. Well, in fact, Miquel de Palol was the eleventh name in the list; he could be there. I also was blown away by El Troiacord or El jardí dels set crepuscles, but I prefer Ígur Neblí, not so “monumental” but maybe more rounded, well conceived. It’s a pleasure to meet you here.

    M'agrada

  3. Jo enguany he llegit la novel•la “Miralls tèrbols”, de Lluís Ferran de Pol. És un llibre que vaig comprar als encants, i tot i que estava en bon estat només em va costar un euro. Ja al 2010, i d’aquest mateix autor, em va agradar molt el llibre de memòries de la guerra que s’hi va editar, titulat “Un de tants”. Només pel català pletòric amb què estan escrits, ja val la pena de llegir-los. És un petit homenatge a aquests dos llibres i a aquest autor que m’han regalat grans moments de lectura. I és que te’ls acabes estimant, els escriptors que et donen tant.

    M'agrada

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.