Contra la bombolla versaire

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya anunciarà aquesta setmana la seva mesura estrella per a l’actual legislatura, una mesura encaminada a potenciar la qualitat de la creació poètica en llengua catalana i, alhora, desinflar la bombolla versaire dels darrers anys.

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts, la Institució de les Lletres Catalanes i l’Institut Ramon Llull han treballat conjuntament durant molts mesos per elaborar una proposta que ja té el vistiplau de la conselleria. L’objectiu que es persegueix és que la poesia catalana guanyi prestigi tant en l’àmbit nacional com en l’internacional. Per assolir aquesta fita, els representants d’aquests tres organismes aposten per esprémer la creativitat, la capacitat de treball i el talent dels autors, i de retruc reduir l’excedent poètic i fer esclatar la bombolla versaire en què ha desembocat el sistema editorial actual. «Menys… serà més», ha afirmat un dels autors de l’estudi a partir del qual s’ha redactat la proposta, que s’aplicarà en el període 2019-2024 i que constarà bàsicament de tres punts:

  1. Suspendre durant cinc anys la convocatòria de tots els premis literaris relacionats amb el gènere poètic.
  2. Reestructurar el sistema de subvencions per a la publicació de poemaris.
  3. Limitar per decret l’edició de llibres de poesia a un per editorial i any.

La intenció del Departament és que els poetes puguin dedicar aquest proper lustre a crear les seves obres sense la pressió de saber que seran publicades encara que tinguin una qualitat pèssima. Amb un quinquenni per endavant, podran polir les composicions, arrodonir els versos, fer i desfer un i altre cop… Fins i tot —atès que no es tracta d’un problema pressupostari—, s’ha previst una dotació econòmica per repartir entre els autors diferents volums de poesia de qualitat contrastada de diversos estils, èpoques i literatures, a fi que llegeixin, formin el seu gust i alimentin l’esperit.

Les subvencions a les editorials desapareixen tal com estan concebudes avui dia; en canvi, s’atorgarà un ajut generós per editar l’únic llibre que podran publicar al llarg de cada exercici, sempre que aquest passi el filtre del Consell Nacional de la Crítica Literària (CoNCLit), òrgan de nova creació que serà presentat en breu.

La conselleria ha decidit prendre aquestes mesures després que s’hagi constatat repetidament que es publiquen més llibres de poesia dels que pot arribar a assumir el país, que molts volums resten emmagatzemats a casa dels editors, que hi ha més autors que lectors i que la major part de poemaris no resisteixen no ja una segona lectura, sinó una primera aproximació per part de lectors mínimament exigents. En definitiva, es pretén que el sistema poètic català sigui sostenible i de qualitat.

Queda per veure quina serà la reacció de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i del Gremi d’Editors de Catalunya. Des del Departament, però, estan convençuts que ambdues entitats mostraran bona disposició a col·laborar per tirar endavant aquestes iniciatives. «Tot és ara i res», ha afirmat la consellera en un contacte amb periodistes previ a l’anunci que tindrà lloc aquesta setmana. Ella mateixa ha desmentit els rumors que apunten a mesures semblants en l’àmbit de la narrativa. «Això són figues d’un altre paner», ha reconegut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.